Germania „nu are nicio restanță la NATO”, a declarat duminică Ursula von der Leyen, citată de site-ul publicației Der Spiegel.
Președintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă că Berlinul ar datora sume mari Alianței Nord-Atlantice și Statelor Unite pentru apărare. „În pofida a ceea ce ați auzit de la presa de știri false, am avut o întrevedere minunată cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Cu toate acestea, Germania datorează sume mari de bani Alianței Nord-Atlantice și Statelor Unite; trebuie plătit mai mult pentru apărarea puternică și foarte scumpă de care beneficiază Germania”, a transmis Donald Trump sâmbătă prin Twitter.
Ministrul german al Apărării a contestat cererile Statelor Unite și NATO de alocare a 2% din PIB apărării, argumentând că acest cuantum bugetar trebuie împărțit între misiunile Alianței Nord-Atlantice, între structurile de apărare ale Uniunii Europene și misiunile de pace ale Națiunilor Unite.
„Vrem o distribuire în mod corect a contribuțiilor și este necesar un concept modern în materie de securitate. Trebuie să includă atât structuri moderne ale NATO, dar și structuri de apărare ale Uniunii Europene și contribuții la misiuni NATO”, a spus Ursula von der Leyen.
Germania pare să sugereze astfel că va pune accent pe apărarea Uniunii Europene, semnalând o posibilă relaxare în privința contribuțiilor în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
În februarie, cancelarul Angela Merkel i-a transmis lui Donald Trump că Statele Unite au putere datorită Alianței Nord-Atlantice, liderul de la Berlin refuzând creșterea imediată a bugetului apărării. „Eu cred că puterea Statelor Unite crește și datorită Alianței Nord-Atlantice. Alianța Nord-Atlantică este importantă și pentru Statele Unite”, a afirmat Angela Merkel. Referindu-se la insistențele în sensul suplimentării bugetului pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB, Angela Merkel a amintit că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ținta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024.
La sfârșitul anului 2016, Uniunea Europeană a lansat cel mai mare proiect de cercetare pentru consolidarea apărării din ultimii zece ani, în contextul deciziei Marii Britanii de ieșire din spațiul comunitar și al riscurilor ca Administrația Donald Trump să nu mai respecte angajamentele de securitate.
Administrația de la Washington și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, au îndemnat în mai multe rânduri statele membre ale Alianței Nord-Atlantice să suplimenteze bugetele alocate apărării până la nivelul de 2% din PIB. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut să condiționeze solidaritatea la nivelul NATO de creșterea proporțională a contribuțiilor tuturor statelor membre. Statele Unite se află pe primul loc în domeniul cheltuielilor pentru apărare, având un buget militar mai mare decât totalul celorlalte țări membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.